woensdag 6 november 2013

Vandaag op het menu

Vanmiddag ben ik samen met een andere moeder en de kinderen druk bezig met de voorbereiding van een traktatie voor morgen. Morgen vieren ze de afsluiting van het leesproject de Rode Draad. Dat betekent voor vanavond een lekker makkelijk en snel eenpansgerecht.

Ik heb gekozen voor een echt herfsthapje met als seizoensgroente spruitjes. Balletjes uit de pan volgens de meiden.

Spruitjes met krieltjes en gehaktballetjes

Ingrediënten:
2-3 eetlepels glutenvrij paneermeel
400-500 gram half-om-half gehakt
1 ei
2 eetlepels grove mosterd
zout en peper
+/- 150 gram gerookte spekblokjes
500 gram spruitjes
450 gram voorgekookte krieltjes
200 ml kippenbouillon
150 ml slagroom

Bereiding:
Meng in een kom het gehakt met het paneermeel, ei, de mosterd, zout en peper. Maak er balletjes van ongeveer 3 cm van. Bak in een droge wok de spekjes knapperig en schep ze daarna met een schuimspaan op een bord. Bak in het vet van de spekjes de gehaktballetjes bruin. Voeg hierna de spruitjes toe en roerbak ze 2 minuutjes mee. Daarna de krieltjes erbij en bak het geheel nog 5 minuten op hoog vuur. Schenk nu de bouillon erbij en laat het gerecht met de deksel op de pan nog een paar minuten stoven. Roer vlak voor je het gerecht serveert de room en de spekjes erdoor.

Glutenvrij paneermeel:
Dit kan je kant en klaar kopen, maar is wel erg prijzig. Je kan het zelf maken van bijvoorbeeld een mislukt brood. Of je verkruimelt glutenvrij beschuit of iets dergelijks en als je het heel fijn wilt hebben kun je de kruimels met een vijzel pletten. Voor gehaktballen kun je trouwens ook een sneetje glutenvrij brood gebruiken wat je fijn maakt in een keukenmachine.

Bouillon:
Bouillonblokjes zijn echt moeilijk glutenvrij te vinden. Vaak zit er tarwe in of sporen van gluten, ook samenstellingen wisselen regelmatig. Sommige merken worden weer niet verkocht in de winkels waar ik kom. Ook maltodextrine proberen wij te vermijden. Er blijft dan weinig over. Daarom gebruik ik voor bouillon meestal een pot van de Jumbo. In dit geval kippenbouillon van hun Euromerk. Het alternatief is natuurlijk zelf maken... Ik ben wel benieuwd wat jullie gebruiken als je bouillon nodig hebt.

Bijzonder smakelijk - Chantal is glutenvrij - Dion glutenvrij - Kirsten Glutenblij - Glutenfree Amsterdam - Glutenfrie hoort erbie - Glutenvrije mama - Glutenvrij hoort erbij - Gluuts - Ik ben glutenvrij - Judes Diner - Lekker anders - Meer dan glutenvrij - Miss Glutenvrij - Elize, Stories of a coeliac - Us love Glutenfree - Your daily intake

4 opmerkingen:

  1. Ik ben geen fan van spruiten, maar zo in een éénpans schotel wil ik ze wel proberen.
    Bouillonblokjes gebruik ik van Cenovis of Natur Companie, deze haal ik bij de natuurvoedingswinkel en gebruikte ze altijd al omdat ik de E621 wil vermijden die in zo veel bouillonpoeders zit.
    Veel plezier morgen met de afsluiting van het leesproject!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan zal spruitjesstamppot ook wel wat voor je zijn.
      Ik zal eens kijken bij de Ekoplaza of ze die bouillonblokjes verkopen.
      Dank je. :-)

      Verwijderen
  2. Meestal vervang ik bouillon door een theelepel zout met wat kruiden. Ook heb ik wel eens zelf bouillon blokjes gemaakt door aan overgebleven kookvocht kruiden (iig tijm, peterselie, zout, peper) toe te voegen en in ijsblokjes vormpjes in te vriezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. The Casino at Mohegan Sun - Mapyro
    Mohegan 공주 출장샵 Sun Casino at Mohegan Sun · Open to the public 광양 출장안마 · Available for use upon settlement of 익산 출장샵 bets or prizes to the holder of 용인 출장마사지 bets or 충청북도 출장샵 prizes to

    BeantwoordenVerwijderen