dinsdag 5 november 2013

Het biertje van papa

Wat vind je jammer dat je kinderen nooit zullen proeven?

Als ouders vind je het leuk om je kinderen te laten zien waar jij van houdt, wat jij leuk vindt, wat je graag doet, waar je mee bezig bent. Voor mijn lief is dat naast oude auto's (klassiekers), bierbrouwen.

Blond, dubbel, tripel, amber, witbier, quadrupel...alles wordt uitgeprobeerd. Dit is iets waar lief samen met zijn beste vriend, tevens kastelein, veel tijd in steekt, gepassioneerd over is en enthousiast over kan vertellen. Al drie jaar lang wordt er elke vrijdag op de bovenverdieping van onze stamkroeg, in een heel klein keukentje, een nieuw bier gebrouwen. Een zoektocht naar een eigen bier. Een jaar geleden begon de Dubbel te lijken op wat ze zochten. Negen varianten werden er gebrouwen, waarvan er afgelopen zomer 6 geschikt werden bevonden om te testen. De mannen vroegen vrienden, kennissen en klanten van het café deel te nemen aan een proeverij, compleet met vragenlijst. Hieruit kwamen twee dubbels waar iedereen enthousiast over was. Welke het uiteindelijk gewonnen heeft is geheim... maar op dit moment wordt er een serieuze hoeveelheid Dubbel gebrouwen, waarvan het de bedoeling is dat deze hier in de regio op de tap komt.

Nu zijn de meiden 5. En is bier drinken natuurlijk niet aan de orde. Maar toch...voor een bier gebrouwen is ben je zo 'n uurtje of 8 verder en dan duurt het nog zeker 3 maanden om het bier te laten gisten en nagisten voordat je het resultaat kan proeven. Dan is het een absoluut teleurstellend idee dat je jouw meiden, iets waar je zoveel aandacht, liefde en tijd hebt ingestoken, nooit van kan laten genieten.Bijzonder smakelijk - Chantal is glutenvrij - Dion Glutenvrij - Kirsten Glutenblij - Glutenfree Amsterdam - Glutenfrie hoort erbie - Glutenvrije mama - Glutenvrij hoort erbij - Gluuts - Ik ben glutenvrij - Judes Diner - Meer dan glutenvrij - Elize, Stories of a coeliac - Us love Glutenfree

9 opmerkingen:

 1. Dat is nu net wat ik in de zomer mis, een heerlijk biertje zo op het terras en niet duurder dan andere biertjes. Wat leuk dat jullie zelf bier brouwen, misschien een idee om ook een biertje voor ons te brouwen ;)
  Groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kan manlief tegen die tijd niet een lekker glutenvrij biertje brouwen? Voor jullie meiden, voor mijn meiden, voor alle glutenvrije meisjes en jongens die ook de liefde van bier moeten leren kennen (en niet alleen het zuipen, dat vaak in de kroeg gezien wordt).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet weet heeft hij tegen die tijd uitgevogeld hoe je een lekker glutenvrij bier brouwt. Zou wel leuk zijn. :-)

   Verwijderen
 3. Wellicht kunnen de mannen een lekker glutenvrij biertje maken? Lijkt mij een leuke uitdaging en ook zeer welkom. Wat zou het een uitkomst zijn als je gewoon een glutenvrij biertje kan krijgen in de kroeg of in een restaurant. Het was een van de eerste dingen waar ik mij over druk maakte toen wij de diagnose kregen..stom natuurlijk, want hij was destijds anderhalf, maar het is wel iets wat rond de pubertijd gaat spelen. Hopelijk is er dan een lekker, betaalbaar glutenvrij biertje in de kroeg te verkrijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij heeft er serieus wel onderzoek naar gedaan. Maar is er nog niet achter hoe dat aangepakt moet worden. Er is weinig te vinden over glutenvrij bier brouwen. En net als met onze baksels is het vinden van de juiste glutenvrije basisproducten al een uitdaging. Maar wie weet...ooit. ;-)

   Verwijderen
 4. Ook dit is iets waar ik ook zelf aan heb gedacht en zeker straks in de pubertijd.
  Wat ik zelf heel schrijnend vond was toen we in de supermarkt liepen en er bij de brood afdeling grote chocolade muffins lagen en dochter in eens zuchtte: "die vond ik altijd zo lekker, maar dat mag niet meer"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. * en zeker straks in de pubertijd zal dit een rol spelen*

   Verwijderen
  2. Ik kan me voorstellen dat dat zeer doet.

   Gelukkig is er naast bier ook nog een heleboel lekkere wijn. ;-)

   Verwijderen