8 eiwitten
400 gr kristalsuiker
1tl zout
1el maizena
2tl natuurazijn
De oven voorverwarmen op 120 °C.
Bakplaat bedekken met bakpapier
Bereidingswijze:
Mix in een brandschone vetvrije kom de eiwitten en het zout met de mixer tot zachte pieken. Blijf mixen en voeg beetje bij beetje langzaam de suiker toe. Mix het eiwitmengsel ongeveer 10 minuten tot het glanst en heel dik is. Mix er vervolgens luchtig de maizena en de azijn door. Schep met een grote lepel 8 hoge scheppen eiwit op de bakplaat in een cirkel. Draai de bovenkanten met een vork rond tot pieken. Bak de eiwitten in +/- 1 á 1,5 uur in de oven. Het mag licht verkleuren maar niet bruin worden. Je moet dus wel in de buurt blijven en af en toe even kijken. Laat het schuim in de oven afkoelen. (in mijn recept stond wat anders, waardoor mijn Pavlova iets is ingezakt)
Ik maakte de Pavlova af met lobbig geklopte slagroom vermengt met wat lemon curd en verdeelde hierover aardbeien en blauwe bessen.
Het grote verschil tussen een pavlova en een grote meringue is de toevoeging van maïzena, hierdoor krijgt de pavlova een krokant en knapperige buitenkant en een zachte, vochtige marshmallow-achtige binnenkant. Een meringue heeft meestal ook van binnen een vaste structuur. Deze combinatie maakt hierom de pavlova ook aanzienlijk kwetsbaarder dan een meringue. Omdat de Pavlova berucht is voor inzakken wanneer hij wordt blootgesteld aan koude lucht, is het dus heel belangrijk dat hij volledig afkoelt in de oven voordat de ovendeur geopend wordt.
De komende maand heb ik hier weer een verjaardag, misschien een goed idee om deze taart uit te proberen.
BeantwoordenVerwijderen